Fakta o kokosovém oleji




Úvodní strana


Fakta o kokosovém oleji



Recepty











 

 

Kokos pro zdraví

 

kokos v plastu

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokosovník je významnou světovou olejninou. To si ovšem v našich zeměpisných šířkách málokdo uvědomuje; tím spíš, že jeho olejové tajemství je skryto pod názvem kopra. Tato surovina nemá nic společného s naším koprem. Je to usušená bílá dužnatá hmota, získaná z kokosových ořechů, kopra obsahuje 60 - 67% tuku, 20% glycidů, 8% proteinu a 6% vody. Lisováním nebo extrakcí se získává kokosový olej s bodem tání 23 - 26°C. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah přírodních látek - antioxidantů, které zabraňují stárnutí pokožky, mají hojivé účinky a zvyšují její obranyschopnost.

 

Kokosový olej se vyrábí z dřeně kokosových ořechů. Po staletí je to v tropických oblastech jeden z nejužívanějších zdrojů tuků. Mezi největší výrobce oleje patří například Filipíny nebo Indie. Kokosový tuk nenachází uplatnění pouze ve výživě, ale také v léčitelství a průmyslu. Olej se vyznačuje vysokou teplotní stabilitou a odolností proti žluknutí.

Vaření s kokosovým olejem

Kokosový olej se používá především v kuchyních jižní Asie, cení si jej zejména pro již zmíněnou vysokou teplotu přepalování, která znamená, že do pokrmu se nedostávají nejrůznější toxiny vznikající právě při vysokých teplotách. Kokosový olej má bod tuhnutí kolem 20 stupňů Celsia, při pokojové teplotě je tudíž v kapalném stavu, pokud ho uchováváme v ledničce, je pevný. Největší přínos nám přinese panenský olej lisovaný za studena, který si zachovává charakteristické kokosové aroma i příchuť. Jste-li příznivci zdravé a pestré stravy, neměl by kokosový olej ve vaší kuchyni rozhodně scházet. 

Další využití kokosového oleje

Průmyslové použití se zaměřuje především na olej jako palivo a příměs do nafty, úspěšně již na kokosový olej jezdí například na Vanuatu, Samoe a dalších ostrovech v Tichém oceánu.

Kokosového oleje si samozřejmě povšiml kosmetický průmysl, blahodárné účinky na pleť má zejména extra panenský olej. Je antibakteriální, můžeme jej tedy s úspěchem použít například k výplachům a desinfekci ústní dutiny nebo při mykózách. V oleji se nachází životodárná mastná kyselina laurová, která se kromě kokosového a palmového oleje ve větší míře nachází jen v mateřském mléce. Právě tato kyselina se vysokou měrou podílí na budování imunitního systému. Olej má i tu vlastnost, že se energie obsažená v něm rychleji přeměňuje na aktivní energii, než je tomu u jiných tuků.