Recepty a rady





Úvodní strana


Fakta o kokosovém oleji



Recepty














Kokos pro zdraví

 

 

 

  • Pečete chleba? Zkuste do receptu místo másla či stolního oleje přidat  kokosový olej. Určitě vás překvapí jemná chuť a lahodná křehkost pečiva.

  •   
    Rychlé a výborné exotické brambory:
    Oloupané půlené brambory vydatně potřete kokosovým olejem a dejte péct do trouby na cca 40 minut (po 20 minutách otočte, aby se opékaly i z druhé strany). Po upečení ozdobte bylinkami a osolte mořskou solí, nebo třeba pálivou kořenící pastou. Kokosový olej dodá pečeným bramborám chuť exotiky.

  •   
    Tip na grilování: Vyzkoušejte kokosový olej jako základ do grilovacích past a směsí. Skvělou pastu ve thajském stylu získáte smícháním kokosového oleje a soli s trochou nasekané citronové trávy. Pokud máte rádi něco ostřejšího, přidejte čerstvou červenou chili papričku.

  •      
    Kokosový olej ocení i děti, stačí rozpustit lžičku kokosového oleje na oblíbené obilné kaši. Okouzlí je oříšková kokosová chuť a nový zážitek.

      
V našich krajích máme chuť kokosu spojenou spíš se sladkostmi. Kokosový olej se ale výborně hodí i do kořeněných, slaných či ostrých pokrmů, kterým dodá jedinečnou chuť. Zkuste třeba přidat kokosový olej do majonézy.

 

Chutné pokrmy


Energetický nápoj z jogurtu

Ingredience
½ hrnku bílého jogurtu (může být ochucen např. vanilka)
1 banán, rozkrojený na půlky
2 vejce
2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
2 lžíce rozemletých lněných semínek
Led

Příprava
Vše vložte do mixéru a rozmixujte. Nakonec můžete přidat kostky ledu a znovu
rozmixovat.

Doporučení
1/ Lněná semínka můžete nahradit mandlemi, sezamovými, slunečnicovými semínkynebo jinými zdravými ořechy, které máte rád.i

2/ Nápoj můžete zmrazit a jíst ho jako zmražený jogurt

3/ Tento nápoj je výborný jako rychle stravitelná snídaně a dodává hodně energie, která vám vydrží až do oběda.

 

Mléko z ořechů či semen

Ingredience:
jakékoliv množství ořechů nebo semen

Příprava:
Ořechy nebo semena propláchneme vodou v sítu a namočíme v hrnku přes noc. Pokud je namáčíme delší dobu, musíme je občas proplachovat, nebo uchovat v lednici. Takto proprané a nasáklé je scedíme a dáme do mixéru (potřebujeme výkonější mixér), přidáváme vodu (podle množství) a směs umixujeme v jemnou hmotu až dosáhne požadované hustoty mléka. Obsah mixéru potom přecedíme přes jemné síto, můžeme přisladit medem nebo při mixování přidat pár datlí. "Mléko" je vynikající při přípravě různých koktejlů a smoothies.

Poznámka:
Umixované mléko nemusíte cedit, pokud vám nevadí jeho "celozrnný charakter".

 

Banánový salát s kokosem

Ingredience

3 banány
150 g kuřecí šunky
lžíce strouhaného kokosu
citronová šťáva
100 ml smetany

Příprava

Šunku nakrájíme na drobné kostičky a oloupané banány na kolečka nebo půlkolečka. Společně vložíme do misky, posypeme kokosem a zakápneme citronovou šťávou. Nakonec přelijeme smetanou a dáme alespoň na dvě hodiny chladit do lednice.

 

Okurkový salát s kokosem

Ingredience

1 salátová okurka nakrájená na nudličky

šálek kokosové moučky,

šálek bílého jogurtu,

3 lžíce oleje,

lžička sojové omáčky,

1/2 lžičky chilli,

1/2 lžičky hořčičných semínek

Příprava

Nakrájenou okurku vložíme do salátové mísy. Kokosovou moučku, 1 lžíci oleje a chilli rozmixujeme na hustou kaši, přidáme jogurt a promícháme.

Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme do něj hořčičná semínka, až začnou pukat vlijeme je do kokosové zálivky. Promícháme a přelijeme okurky. V chladu necháme aspoň hodinu odležet.

Kokosového oleje si samozřejmě povšiml kosmetický průmysl, blahodárné účinky na pleť má zejména extra panenský olej. Je antibakteriální, můžeme jej tedy s úspěchem použít například k výplachům a desinfekci ústní dutiny nebo při mykózách. V oleji se nachází životodárná mastná kyselina laurinová, která se kromě kokosového a palmového oleje ve větší míře nachází jen v mateřském mléce. Právě tato kyselina se vysokou měrou podílí na budování imunitního systému. Olej má i tu vlastnost, že se energie obsažená v něm rychleji přeměňuje na aktivní energii, než je tomu u jiných tuků.